"Tuhannen ja yhden työn tarinoita"/Gre@Brains Network Oikeudenmukaisuus, tarkoituksenmukaisuus, johdonmukaisuus.

"Sanktioitua luottamusta ja välittämistä karenssin uhalla"!

 

 

Työttömiä on tänään 380.000 ja vapaita työpaikkoja 30.000. Hallituskaudelle on asetettu 110.000 työllistämistavoite. Hallituksen työllistämislinjaus ”jos olet passiivinen etkä ota työtä vastaan, tuet vähenevät, mutta jos olet aktiivinen, sinut palkitaan” on selkeä ja ehdottoman kannatettava.

Hallitus paljastaa keinojensa todellisen vähäisyyden ja lahonneiden rakenteiden uudistuskyvyttömyytensä työllisyysongelman ratkaisemiseksi päätöksellä työttömiä 3 kuukauden välein tapahtuvasta haastattelusta.

Työministeri Lindström perustelee ”ihmiskokeeksikin” kuvaamaansa prosessia: ”Otamme työttömästä kopin ja haluamme osoittaa, että luotamme häneen. Kyse ei ole pakottamisesta vaan välittämisestä”.Työ ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Tuija Oivio kuvaa välittämisen arkea seuraavasti: ”Henkilökohtaisen tapaamisen väli muuttuu kolmeksi kuukaudeksi, ja rankaisutoimet pannaan entistä tehokkaammin täytäntöön.”

Tämä ristiriita pitää takanaan suuren rakenteellisen ongelman. TE-toimistoille on sälytetty sekä työllistyjien että työnantajien palvelutehtävä ja samalla kontrollointi ja rankaisuvelvollisuus. ”Luottamus periaatteessa  – kontrolli käytännössä” periaate vie aikaa ja energiaa kaikkein tärkeimmältä eli työllistymisen nopeitten ja parhaiden mahdollisten edellytysten rakentamiselta. Asiakaspalvelija on skitsossa tilanteessa, kun pitää selvittää kaikkea puolukanpoiminnan laajuuden ja epäiltyjen yrityssidonnaisuuksien väliltä ja asettua määrätietoisesti, välittävästi ja luottamusta herättävästi työllistyjän asemaan ja asioihin. Kontrolli siirrettävä kokonaan omalle instanssilleen (mallia autokatsastus ja siitä aikanaan irrotettu TraFi).

Seuraavat luvut perustuvat tilastokeskuksen ja julkisten hankintojen ohjeistukseen.

Tunnin haastattelu neljännesvuosittain veisi pelkästään virkamiesvoimin tehtynä  1430 virkamiehen vuoden työajan ja maksaisi 68 miljoonaa euroa.  Koska TE-toimistojen 2200 työntekijälle urakka on mahdoton, niin hallitus on antanut 17 miljoonan lisärahoituksen käytettäväksi haastatteluiden ulkoistamiseen. Koko työ ulkoistettuna maksaisi satasen tuntilaskutuksella 232 miljoona euroa vuodessa. 17 miljoonaa riittää jakolaskun jälkeen yhteen kolmen vartin haastatteluun vuodessa hoidettiinpa luottamuksen vahvistamisen tai välittäminen sitten virastossa tai ulkoistettuna. Näin käytettynä lisätuki on viimeistä senttiä myöten hukkaan heitettyä rahaa ja tehtävä hallituksen päätöksen mukaisesti on alkumetreiltä lähtien jo prosessinakin mahdoton.

Tuo 17 miljoonaa voidaan investoida myös tuottavasti sekä valtion, työnantajien ja työllistyjän näkökulmasta. Niin että panostus tuo kasvua ja työpaikkoja lisää.  Se pitää suunnata liikeidealtaan, tuloskehitykseltään ja kasvunäkymiltään sellaisten elinvoimaisten ja kasvavien yrityksien voimaksi, jotka sitoutuvat tavoitteekseen ottamaan myös tuottavan työllistämisen. Ei haastatteluilla rahastajille. Niihin kasvuyrityksiin joilla on näyttöä, puhtia, hyvä konsepti ja tuote sekä rohkeaa innovatiivisuutta.  Jos puolet maamme mikro- ja pk-yrityksistä työllistäisivät yhden henkilön lisää, niin työttömiä ei maassamme olisi yhtään. Hallituskauden 110.000 työpaikka-tavoitteen täyttämiseen riittäisi näistä yrityksistä yksi kuudesosa. Kuvaamiani yrityksiä löytyy  tämän verran vuoren varmasti!

Selkeitä perusteita ja yhteisinvestoinnin kohteita ovat esimerkiksi uuden työntekijän osaamisen vahvista-misen ja kehittämisen lisäksi digitaalisen strategian ja myyntikanavien rakentaminen sekä hyödyntäminen, tuottoon perustuvan palkitseva palkkaussysteemi, täsmäseteli juuri sille huippuasiantuntijalle jonka apua kipeitten tarvitaan kasvun esteiden poistamiseksi (ja joka saa setelinsä vasta kun ongelmat on ratkaistu ja esteet poistettua). Periaatteena kuitenkin aina se, että yhteinen tavoite on kannattava kasvu – ja työllistäminen, ja jos valtio satsaa, niin yritys, yrittäjä ja työntekijä panostavat myös.

Aikansa eläneen ja lahoihin rakenteisiin tukeutuvan kolmikannan sijaan tässä on uusi kasvuun suuntautuva kolmikanta – valtiovalta – yrittäjä - työllistyjä (ei siis työllistettävä). Tämä toimii, kun päämäärä on yhteinen eikä sitä murenna epä-älyllinen ristiriitainen viestintä ja poliittisiin pinnojen kerääminen ja vastikkeettomat uusavuttomuuteen ohjaavat tuet, olipa kyse sitten yrittäjästä tai työnhakijasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Joo. Itsellänikin särähti korvaan aika pahasti, kun näistä haastatteluista kertovassa uutisessa eriteltiin huolellisesti erilaiset rangaistukset ja toisaalta puhuttiin työttömien auttamisesta ja tukemisesta. Nuo haastattelijoiden määrät pitää kaksinkertaistaa, sillä tilanne vaatii 'hyvä poliisi-paha poliisi' -haastattelu-/kuulustelutekniikan käyttämistä. Toinen mahdollisuus on palkata Anthony Hopkinsin tasoisia näyttelijöitä, jotka pystyvät uskottavasti näyttelemään sekä hyvää että pahaa tyyppiä yhtä aikaa. Voi tulla sekin aika kalliiksi. Tietenkin voisi laittaa työttömät haastattelemaan toisiaan ja näitä tarkasteltaisiin puoliläpäisevän peilin takaa siten, että väittelyn häviäjää rangaistaan ja voittajalle myönnetään tukitoimenpiteitä.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Fiskari on totaalisen oikeassa ja hän on tehnyt hyvän työn kuvatessaan tämän dystopian. Olen samaa asiaa pohtinut ihan käytännön toimenpiteinä. Mulla on 33 v takana HR:ää joka Suomessa tarkoittaa nykyään human remains-hallintoa. On ristennyt tiet kolumnistinkin kanssa näissä kuvioissa.

Unohdetaan nyt hetkeksi siivous, taxit, kapakat ja kauppa, raksa yms SAK:lait hommat koska ne ovat olleet työministereiden erityisessä suojeluksessa vuosikausia.
Toimihenkilötyöttömyys on räjähtänyt käsiin pahasti ja ainoa mitä TEM on tehnyt oli Kluuvin toimihenkilöpisteen lopettaminen.
Mitenköhän pari varttia piisaa kun ylikuormitetun virkailijan eteen pölähtää työtön DI 54 v, takana ulkomailla työskentelyä, jatko-opintoja, muutama firma ja luottamustoimi. Siinä ei ehditä käydä edes CVà läpi ja asettuminen työllistyjän asemaan on mahdotonta.
Satoja toimia täyttäneenä en halua kuvitellakaan millaisen hakemusvyöryn tämä saa aikaan enkä sitä, miten se työpaikoilla käsitellään. Jos niin onnellisesti käy, että kuvitteelinen DI, joita täällä Espoossa muuten piisaa, pääsee valintamyllyyn , niin siinä voi menna monta kuukautta. Toivottavasti te-toimistoille annetaan hyvin selkeät pelisäännöt miten mennään eri tilanteissa.
Olen ollut ensimmäisiä outplacementin käyttäjiä Suomessa ja aikoinaan tulokset olivat hyviä. Kyllä se työnhaku on kovaa työtä vaikka olisi taluttajakin.
Wiskari kirjoitti niin tyhjentävästi että kiinnitän huomiota pariin muuhun asiaan. Kuka helkutti on tuon 3 kk intervallin speksannut. Suomessa on tuhansia ihmisiä jotka esimies- tai Hr-taustansa perusteella oivaltaa heti ettei onnistu ikinä. Eli sinänsä hyvästä asiasta tulee epäilys heti.
Sanktiot: ei me enää eletä Tuntemattoman Suomessa. Tee tai itke ja Tee. Hallitus kompuroi kompuroimistaan niin että pahaa tekee. Onko sen luterilais-kalvinistisen mantran takana maauskoon tukeutuva näkemys, ettei laiska pääse taivaasen ja hänen ei pidä syömän. Näin kun on, ei tarvitse neuvoakaan kysyä.
Samanlainen moka seurasi vuokra-asuntojen tulorajojen kohdalla heti perään. Hatusta vedettiin 3 tonnia vaikka kaikki asiaa oikeasti tuntevat kehoittivat olemaan muuttamatta mitään. Lisää slummeja siis.

En käsitä mikä vimma hallituksella on sitä keppiä heiluttaa? Uhkailemallako tämä paranee? Siinä on jotain syvää mutta ei syvällistä. Ylivoimainen enemmistö työttömistä kokee että tilanne on hallituksen ja työnantajatahojen mielestä oma vika. Lusmuja on ollut ja tulee aina olemaan. Mainitsemani kuuluisan ja monille ainoan, suomalaisen johtamisoppaan tavoin, koetaan että kollektiivirangaistus toimii yhä.
Kävin tänään Oikotieltä läpi kaksisataa (200) työpaikkaa Uudeltamaalta. Ylivoimanen enemmistö oli palvelualojen osa-aikaisia tai jopa laittomia 0-sopimus hommia. Oman alani tehtäviä oli yksi. Teen mentorointia Yliopistolla Pro Bono, ja eräs nuori nainen tuskaili, että on tää kauheeta, juristejakin on työttömänä!

Niimbä. Kuulisipa joskus hallituksen edustajilta huolta siitä miltä sadoista tuhansista elämänlankansa menettäneistä tuntuu, eikä vaan siitä mitä tämä maksaa.

Toimituksen poiminnat